~ Rasstandard ~
 Engelsk springer spaniel
HEMLAND: England

FCI Grupp 8.

Användningsområden

Bakgrund & Egenskaper

Den Engelska springer spanieln är den äldsta av de engelska fågelhundarna och ursprunget till alla landspaniels med undantag för Clumber spanieln. Den användes ursprungligen för att finna och stöta upp villebråd vid nätfångst för falk och för greyhound, men brukas numera uteslutande som stötande och apporterande hund. Rasen är av gammalt och rent ursprung.

 

Engelsk springer spaniel skall vara symmetrisk, kompakt, stark, glad och aktiv. Den är den mest högbenta och ädla av alla landspaniels. Engelsk springer spaniel är vänlig, gladlynt och lättlärd. Blyghet och agressivitet är absolut inte önskvärt.

En rastypisk

Engelsk Springer Spaniel är en stark, aktiv men ändå lugn och lättdresserad hund. Den är känd som jägarens hund framför andra p.g.a. sin mångsidighet. Samtidigt är den en utmärkt familjehund, då dess jaktsätt kräver en följsam hund.
Springern är mycket läraktig, mån om att göra sitt bästa och att vara ägaren till lags.
Springer Spanielns förmåga att lära bestyrks också av att den med fördel kan meriteras i lydnadsringen.
Till sättet är Springern mjuk och följsam, även om andra karaktärer förekommer, varav följer att man vid dressyren uppnår bästa resultat om man inte använder för hårda metoder. Känner den sig inte uppskattad kan den tappa arbetslusten eller bli för självständig.
Engelsk Springer Spaniel är en kraftfull hund med relativt stort behov av motion och är således inte någon hund som mår bra av att endast koppelrastas på stadspromenader.

Pälsen
 är relativt lättskött, men dock bör påpekas att Springern är en hund, som förutom den dagliga vården, skall trimmas med jämna mellanrum. Då Springern har relativt tunga öron, måste man ägna viss omsorg åt skötsel av dessa. Klippa ur håret på sidan av öronlappen och runt örat, samt torka ur det varje gång hunden badat eller på annat satt blivit våt i öronen.

 

Huvud
Skallen skall vara medellång, tämligen bred och lätt rundad. Stopet skall delas av en fåra mellan ögonen. Fåran skall gradvis försvinna längs pannan mot nackknölen, som inte får vara toppig. Kinderna skall vara flata. Nospartiet skall ha lagom längd i förhållande till skallen. Det skall vara tämligen brett och djupt. Partiet under ögonen skall vara väl utmejslat, näsborrarna skall vara väl utvecklade. Läpparna skall vara tämligen djupa och kvadratiska.

Ögon
Ögonen skall vara medelstora och mandelformade, inte utstående eller insjunkna. Ögonränderna skall vara åtliggande så att ingen bindhinna syns. Uttrycket skall vara vänligt och vaket. Färgen skall vara mörkt hasselnötsbrun. Ljusa ögon är inte önskvärt.

Kropp
Kroppen skall vara stark, varken för lång eller för kort. Bröstkorgen skall vara djup och välutvecklad. Revbenen skall vara väl välvda. Ländpartiet skall vara kort, muskulöst, starkt och obetydligt välvt.

Tassar
Tassarna skall vara fasta, kompakta, väl rundade med starka, kraftiga trampdynor.

Svans
Svansen skall vara lågt ansatt och får aldrig bäras över ryggen. Den skall vara väl behårad. Livliga svansrörelser. Vanligen kuperad. Från och med den 1 Januari 1989 är svanskupering förbjuden i Sverige.

Rörelser
Den engelska springer spanielns rörelser är mycket karakteristiska. Frambenen skall svänga rakt framåt från skuldrorna så tassarna förs långt framåt i lätta fria rörelser. Hasorna skall föras väl under kroppen och följa frambenens linje. Typiskt för rasen är att många går i passgång vid långsam rörelse.

Päls
Pälsen skall vara tät, rak och ge gott skydd för väder och vind utan att vara grov. Måttligt behäng på öron, framben, kropp, lår och bakben.

Färg
Leverbrunt och vitt, svart och vitt, eller någon av dessa kombinationer med tan-tecken.

Mankhöjd
Mankhöjd ca 51cm.

Testiklar
Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utbildade och kännbara i pungen.

  Springer1

 

1) Lagom markerat stop, väl markerade ögonbryn
2) Nosryggen skall vara rak
3) Nospartiet rektanguljärt
4) Käkar, starka och jämna
5) Utmejsling under ögonen
6) Torr halslinje
7) Öron, ansatta i jämnhöjd med ögonen, åtliggande till huvudet
8) Sluttande skuldra
9) Bröstkorgen mot armbågen
10) Armbågen intill kroppen
11)   Frambenen, raka med god benstomme, svagt elliptiska
12) Stark mellanhand
13) Fötter, starka, kompakta, välvda tår, kraftiga trampdynor
14) Djup kropp, väl välvda revben
15) Ej uppdragen buklinje
16) Starkt, måttligt vinklat knä
17) Hasled, rundad, måttlig vinklad
18) Lår, breda, muskulösa
19) Svans, lågt ansatt, bärs horisontellt med glada rörelser
20) Höfter, något rundade
21) Avstånd från manken till svansansättningen, proportionelig till höjden - ryggländ
22) Rygg, stark, varken svankrygg eller karprygg
23) Skulderblad, tämligen tät liggande
24) Välvd hals
25) Nackknöl, rundad, ej framträdande
 26) Ögon, mörka, vänliga, fasta ögonkanter

******************************************************
Källa: Springerklubbens raskompendium