5

Går du i valpköpartankar? Läs då detta

Att vara hundägare är en livsstil och ett heltidsintresse för hela familjen.

Våra hundar bor med familjen i vårt hus, de är familjehundar, är i hundhuset några timmar på dagen. Våra valpar föds och växer upp i huset tillsammans med resten av flocken och familjen. Valparna är vana vid alla normala vardagsljud som förekommer i ett hem.

Som uppfödare känner vi ett stort ansvar för de hundar vi föder upp och det är för oss mycket viktigt att hundarna hamnar i bra hem. Det är också mycket viktigt att du som valpköpare blir nöjd med din valp så hundinnehavet blir så trevligt som du har tänkt dig.
För att detta ska uppnås krävs det vissa förutsättningar. Som uppfödare ställer vi vissa krav på dig som valpköpare. När man nu tagit det stora beslutet att välkomna en valp som ny medlem av familjen vill vi att du tänker igenom vad det innebär för dig och din familj. Du bör vara medveten om att en valp tar mycket tid i anspråk, att den inte kan lämnas ensam i början och inte bör vara ensam längre stunder under lång tid framöver. Det är som att få ett barn i familjen när det gäller tid och arbete.

Här följer några frågeställningar som vi tycker att familjen ska läsa och tänka igenom ordentligt hemma.

 • Är det denna typ av Shetland Sheepdog som vi tänkt oss och som kan fungera i vår familj?

 • Har vi tillräckligt med tid som krävs för en hund i familjen? En valp ska fostras och kräver tid och man får den hund man förtjänat brukar man säga.
   
 • Hunden är ett flockdjur och en familjemedlem, den kan inte lämnas ensam 10-12 timmar om dagen. Hur löser ni detta i er familj?
   
 • Er nya familjemedlem kräver uppmärksamhet, kärlek och omvårdnad i 10-15 år framåt, är ni beredda att ge den det?

 • Den lilla valpen ni får hem vid 10 veckors ålder har en bit kvar innan den blir vuxen. Valpen du hämtar hos uppfödaren är ännu inte rumsren och behöver träning i detta. Har ni funderat över att den lilla valpen faktiskt smutsar ner, tuggar sönder saker och kissar/bajsar inne?

 • Till er som har barn: En hund köper man för hundens skull inte som leksak till barnen eller som en del uttrycker det: "Det är så bra för barnen att växa upp med hund". Visst är det bra för barnen men målet måste vara hunden i sig och barnen måste lära sig umgås på ett bra sätt med den lilla valpen på valpens villkor. Det måste finnas en vuxen som har ansvaret för familjens hund.


önskemål på dig som valpköpare

vi har vissa önskemål på dig som köper valp av oss, dessa önskemål är:

 • Att du går på kurs med din hund: valpkurs, fortsättningskurs/allmänlydnadskurs eller någon annan aktivitet när åldern är rätt. Anmäl dig i tid, det kan vara köer till kurserna. Det jobb man lägger ner på sin valp/unghund har man igen under hela hundens liv så det är en klok investering.

  Vid leverans är valpen
 • minst 10 veckor gammal
 • avmaskad ett flertal gånger
 • veterinärbesiktigad intyget inte äldre än 7 dagar
 • vaccinerad mot parvovirus, Kennelhosta,HCC samt valpsjuka
 • ID-märkt med chip
 • registrerad i Svenska Kennelklubben, registreringsbevis medföljer
  Ögonlyst
  Dolda fel försäkring i Folksam 3 år
  Med valpen följer givetvis SKKs köpeavtal.

Vi anordnar kennelträff 1 gång per år.

Vi kommer att ge förslag på vilken valp ni ska ha i kullen, vi lever med dessa valpar dygnet runt och vet mest om dem, självklart får du gärna komma med önskemål och vi diskuterar givetvis vad för hund som kan passa dig och dina mål. Vi vill träffa blivande valpköpare vid minst ett tillfälle innan valpköp, gärna två, för att vi ska ha en chans att lära känna varandra lite mer innan valpköpet. Det går bra att komma på besök redan innan valparna är födda för att i lugn och ro bekanta sig med oss och våra hundar.
OBS  vi förbehåller oss rätten att välja köpare

Vi tycker att du bör förbereda dig innan valpens hemkomst genom att läsa böcker, fråga oss gärna om lämpliga boktips, kanske gå en "köpa valp"-kurs som en del brukshundklubbar runt om i landet anordnar för blivande valpköpare och se dig om efter lämpligt ställe att gå på valpkurs.


Vi hjälper dig gärna med träningstips, pälsvård och annat som du vill ha hjälp med. Naturligtvis ställer vi upp med tips och råd efter bästa förmåga, ring gärna................hellre en gång för mycket........................

Jag som uppfödare: Rosita Carlsson

 • Har deltagit i SKK:s uppfödarutbildning År 2006”Anatomi,Genetik,Juridik,Parning o valpning,Utfodring,Valpens beteende. År 2016 "Hunduppfödning”
 • Springerklubbens uppfödarutbildning. ( Har fött upp Springer innan)
 • Följer SKK:s rekommendationer och SSSK  
 • Är diplomerad handledare inom SBK

 Rosita o Anders Carlsson

Jorstorparenskennel o Hundpensionat

 

 

   Välkommen att kontakta oss om valp

Tel: 070-6470906